torsdag 22. juli 2010

Jaktkurs med Helen Philips!

Eg og Victor har vore på Canis Hundeskole sitt kurs for "gun dogs" v/Midtkiløras Fuglehundsenter i Trøndelag - metoden var klikkertrening sjølvsagt. Instruktøren, Helen Philips, var henta frå England: "Helen Philips jobber som profesjonell jakthundstrener med utgangspunkt i sitt egen oppdrett av Ungarske Viszlas og spaniels, samt som hundefører under jaktsessongen. Hun underviser dessuten ved Warwickshire College’s kurser i Canine Behaviour Education and Training" (fra www.canis.no). Hundane som var med på kurs var flest Setterar, i tillegg til Vic, ein Springer Spaniel og ein Vorsteher. Det har vore nokre kjekke og lærerike dagar på kurs!! Både hund og førar måtte ta seg minst ein siesta til dagen..! Her kjem ei oppsumering av kva vi var gjennom.

Lørdagen:
Grunnleggande dressur. Vi fokuserte på å få hunden til å slappa av i treningssituasjonen, slik at han blei meir mottageleg for læring. Teknikken vi brukte var å gå i ring med hunden og visa eit avslappa kroppsspråk sjølve. Hunden kunne få snuse og kikke seg rundt, men ikkje slik at vi enda opp med å følge hunden, hunden skulle følge oss. Vi starta ikkje å "betale for" (belønne) atferd før hunden begynte å slappa av. Vi lærte òg ein pauseteknikk. Det er viktig at hundane får mange pausar under treninga, at han lærer seg å slappa av då. Helen kalte dette for 'parkering', og det består rett og slett av at vi går til sides og står på bandet til hunden - det enkle er ofte det beste! Hunden får betalt for tegn som visar at han er i ferd med å slappe av, alt etter nivået på hunden. Først kan det vere for å ha alle fire beina i bakken, så for å ikkje pipe, så for å roe pusten, så for å sitte, osv. Det tok lang tid for dei fleste av oss å få hundane til å lære seg å slappe av dei første gangene, men litt etter litt gjekk det kortare og kortare tid før hunden klarte å slappe av og fokusere på fører. Avslappingsøvelsen m/å gå i ring er eit godt utgangspunkt for alle treningsøkter! Når hunden har lært seg rutinen er det ein effektiv måte å få den i treningsmodus på! Ein oppkava hund vil sjølvsagt ikkje ta til seg læring på same måten som ein roleg og fokusert hund, så det er vel verdt å ta dei minuttane det tar før ein set i gang med treninga. Denne dagen trente vi òg på kontakt og raske sitter. Eg begynte å lære Victor sitt på fløytesignal.

Søndagen:
Igjen grunnleggande dressur, med fokus på raske sitter, som er ein viktig ferdighet for ein fuglehund. Eg trente både med stemme og fløyte. Prøvde å auke avstanden frå meg, men det var verre... Fekk råd om å kaste godbiten over hodet på Vic og bruke handsignal i tillegg, men det har jo vi trent stå på, så han sto jo så klart! Hmm... Eg gjekk muligens litt raskt fram. Dette er iallfall noko vi skal trene masse på framover! Vi trente òg innkalling, noko Vic mestrar svært bra! Eg er glad eg har ein Labrador og ikkje ein Setter - gurimalla kor dei dyra springer! Ser kor Shira har det frå... Til slutt trente vi sitt under oppflyging av duer. Mens dei andre hundane blei heilt ville av synet av due i oppflukt verka det som om Vic var heilt i sjokktilstand - han verka nesten redd dei første gangane Anna-Karin slapp duene! Er kanskje ikkje så rart, det er første gang han har opplevd noko sånt... Han var heilt roleg, men eg hadde ingen som helst kontakt med han, så sitten kunne eg bare gløyma. Det blei rett og slett trening på due-eksponering! Vic fekk koma heilt fram til Anna-Karin som haldt duene. Etter kvart verka han tryggare og han behaldt roen.
På kvelden var det foredrag om hundemassasje, og Vic fekk sjølvsagt nyta godt av det etterpå. Han elsker å få massasje! :)

Mandagen:
Apportering stod på planen. Mange av dei andre måtte starte på nytt, med å shape inn det å holde apporten. Vi fekk godkjendt vår apport, og fekk trene på fremmadsending og dirigering. Her hadde Helen mange råd til meg. Brukte øvelsane "tre på rad" og "klokka", i tillegg til sidedirigering vha target (kjegler). Nyttig for oss! Vi fekk òg ei innføring i korleis vi kunne trene inn nærsøk, vi starta med å sende hunden ut på jakt etter godbitar og la på fløytesignalet 1-2-3 når hunde søkte i rett område. Etter lunsj var det vannarbeid. Vi trente på ro ved vatnet, gå fri ved fot ved vatnet, svømmekommando (Helen meiner hunden må ha ein svømmekommando for dei tilfella der han ikkje ser det som har havna i vatnet) og apportering av kaldt vilt, ei and eg hadde med meg. I tillegg trente vi på å ikkje riste seg før avleveringa, og sjølve avleveringa. Alle desse momentene trente vi kvar for seg, det er viktig! Vi er ikkje stødige nok til å kunne kjede saman alt enno.

Tirsdagen:
Vi reiste til Stokkmarka Fuglehundsenter utenfor Trondheim der vi fekk prøve hundane på rapphøns. Fuglane blei satt ut på jordet ein om gangen, først på eit jorde med nedklipt gras, og så på eit jorde med høgt gras. For Setterane gjaldt det å finne fuglen, ta stand, få signal om å reise fuglen for så å halde seg i ro i oppflukt - ei ganske krevande atferdsrekke. For Vic og spanielen som ikkje tar stand var det bare om og gjere å finne fuglen og støte den opp for så å kunne halde seg i ro etterpå. Eg var veldig spent på Vic sidan vi aldri har trent på noko slikt før, men han tok det med ein gang! Han var den av hundane med best nase, som fann fuglen raskast, og han var roleg etter oppflukt, sto bare og såg etter fuglen. Hadde ikkje nok fokus til at eg kunne be han sitte, men det var greit i ein så ny situasjon, han jaga iallfall ikkje etter fuglen slik mange av dei andre hadde lyst til! Vic var den einaste som kunne gå fri, utan sele - *stolt mor*. Eine gangen på kortgraset hoppa han opp og fanga fuglen i oppflukt, då blei både hund og førar like forskrekka! Fuglen flaksa og Vic slapp taket, og fuglen fløy avgårde like heil - det gjorde ingenting, sa Helen! Vi hadde to forsøk i langgraset. Første gangen sprang han etter fuglen eit lite stykke, men snudde tvert på mi fløyteinnkalling! Det var bra jobba! Ved andre forsøket fann han atter ein gang fuglen fort, men denne fuglen var litt treig og blei liggende og trykke, så då tok Vic saken i eigne hender - eller munn: Han plukka opp fuglen og sprang stolt og fornøyd heim til mor med den!! Plutseleg satt eg med ei lys levande rapphøns i henda mine! Eg blei så øvegidd og skulle belønne Vic samtidig som eg måtte sjekke at fuglen var like heil, så det enda med at eg mista fuglen og den fløy heim (tilsynelatande i fin form)! Då sprang Vic etter, men igjen fekke eg stoppa og snudd han vha fløyteinnkalling:) No har vi iallfall fått bevist at Vic er mjuk i munnen sin! HAHAHA! For ein opplevelse!! Vic har introdusert ei ny miljøvennlig, stille og effektiv jaktform! :)

Tusen takk til Helen Philips, Anna-Karin Lundmark v/Canis hundeskole, Midtkiløras Fuglehundsenter og Stokkmarka Fuglehundsenter for nokre fantastiske kursdagar!! Og ikkje minst takk for laget til svært så hyggelege medelevar! :)

1 kommentar:

Harry & Stina sa...

Hyggli att träffa dere, hoppar reisan heim gick bra.
Kos dere
Mvh
Daniel, Sara og Harry