mandag 12. desember 2016

Deilig å være norsk i Sverige!

Lenge har jeg hatt planer om å få besøkt Victors oppdrettere igjen, Anders og Mirjam v/Carmals. Og jeg har hatt lyst til å stille Victor på A-prøve i år - så da dette nå lot seg kombinere var det duket for en real jakthelg i Skåne. Reiste ned uten særlige forventninger, men jammen har team Victor vært heldige og fått oppleve mye på få dager!

Ankom SENT torsdagskvelden, etter å stoppet innom bl.a. Nordby kjøpesenter på vei nedover. Klarte faktisk å ta feil av Strømstad og Svinesund - så da jeg skulle videre fra Nordby til polet (i Strømstad) havnet jeg nesten tilbake i Norge, altså i Svinesund! At det går an!! Haha, hjernen min har visst problemer med ord som begynner på samme bokstav og er like lange, f.eks. er jeg aldri helt sikker på om jeg kjører Suzuki eller Subaru... :-D

Natt til fredagen var preget av lite/dårlig søvn, sover alltid dårlig første natta på nytt sted (blitt sånn på mine eldre dager..), og var fryktelig nervøs! Bruker sjelden å være det, men med A-prøve er det annerledes. Føles så utenfor komfortsonen min å konkurrere i noe jeg ikke får trent skikkelig på... For de som leser dette og ikke er kjent med stammespråket i retrieververdenen, så er A-prøve en bedømming av apporteringsarbeidet under ordentlig jakt, til forskjell fra B-prøve, hvor jaktsituasjoner simuleres ved kasting og utlegging av dummyer i stedet for å jakte på levende vilt. På B-prøve er det like oppgaver for alle ekvipasjer, mens på en A-prøve vet du aldri hva som skjer og hva slags oppgave du vil få... Enkelt forklart. Siden vi har liten vilttetthet i Norge (i hvert fall av det retrieveren brukes på!) er det altså få treningsmuligheter, og hundene blir ofte ekstremt heite når det da plutselig smeller med skarpt og det daler ender og fasaner ned fra sky...

Victor var kjempefin på prøvedagen! Først var det et andedrev hvor vi fikk gjennomført en fin apport. Så var det fasanenes tur. Igjen fikk vi til en rimelig bra apport, en dirigering på en fugl vi ikke hadde sett falle, men fikk anvist fra dommerne. Så var vi heldige: Vi fikk en løper! Altså en skadeskutt fugl som drar avgårde. Victor dro rett ut og hentet den, sånt er fint å se og gir pluss i boken. Heldigvis slapp vi prøvedeltakerne å avlive fuglene selv... Ved fjerde fugl, en dirigering til en fugl vi ikke hadde sett falle, var vi ikke fullt så heldige el. flinke... Fikk sendt Victor avgårde på en fin linje ut i det anviste området, men han hadde tilsynelatende problemer med å finne fuglen. Det blåste fælt og vanskelige vindforhold var helt sikkert noe av årsaken (hunden etterpå hadde også problemer). Victor var lydig og fulgte mine signaler, men det tok tid før han endelig plukket fuglen. Dommerne mente at Victor visste om fuglen, men vegret seg for å plukke den, noe som da selvsagt trakk voldsomt ned. De mente det kom av publikums tilstedeværelse i nærheten, at han plukket fuglen da han fikk ryggen til dem. Hvem vet, det kan hende Victor ble litt trykket av alle menneskene og hundene som kanskje sto litt for tett på området han skulle jobbe i - han er jo en sensitiv og høflig hund som ikke vil ta noe som tilhører andre... Vi var på dette tidspunktet bare fire ekvipasjer igjen av de 13 startende og siden alle hadde belastninger på arbeidet sitt ble prøven avsluttet der og da: Med en 1. pr. uten CK, en 2. pr. og en 3. pr. til meg og Victor. Jeg var uansett veldig fornøyd med Victor, han var så rolig og fin på linja! :) Vi fikk være med å apportere resten av dagen da jakten fortsatte selv om prøven var avsluttet. En fin erfaring for oss.
Victor med en flott kongefasan!
Vi venter... Legg merke til skytteren med spaniel foran oss.
Lørdagen tok Anders meg med til sine gjestfrie venner ved Filkesboda Skog & Natur (fantastisk fint sted!) hvor vi fikk frokost og kaffe før dagens storviltjakt, en ny opplevelse for meg. Jeg var så heldig at det kom en elg vandrende inn på den posten hvor jeg fikk være med og den unge oksen endte sine dager der. Et villsvin ble skutt på en annen post. Etter storviltjakta ble det tid til en liten andejakt før det ble mørkt. Noen bilder fra dagen får tale for seg.
På elgpost
Fint!

Lunsjen var pølser av villsvin og dåhjort - NAM!

Antallet ender var doblet innen ettersøket var ferdig takket være Art og Victor.
Avsluttet dagen med Anders sin abbor-middag, nok en førstegangsopplevelse og for ett herremåltid!

Søndagen fikk jeg først sett på Carmal's K's Dee under trening, en tispe som både har egenskapene og eksteriøret med seg! Etterpå tok Anders meg med på fasanjakt i egen bakgård omtrent, og hans tre år gamle labrador, Carmal's Keen Art, fungerte både som støtende spaniel og apportør. Vi inntok lunsj sammen med Mirjam og hennes elever på jaktkurs før Art og Victor fikk seg en treningsøkt med dummyer. Imponerende og inspirerende å se hvor godt trente Carmal's sine hunder er! De vet virkelig hvordan de skal bruke nesene sine og viser enorm utholdenhet og intensitet i søksarbeidet sitt. De læres til og med å jobbe som en spaniel og er uunnværlige hjelpere ved småviltjakter!

Nå blir det ande- og fasanmiddager her. Vi driver ikke med jakt bare for "sportens" skyld tross alt, men vi høster av naturen, og det skal gjøres med respektfull viltbehandling. Jeg og Victor har hatt det helt topp denne helga, og det er godt å se hvor bra Victor fungerer på jakt. Jeg er så takknemlig overfor Anders og Mirjam for gjestfriheten og for alt vi har fått være med på disse dagene. TAKK for oss! Håper vi sees snart igjen. :)

Ingen kommentarer: